Vazmeno bdjenje na Veliku subotu

Vazmeno je bdijenje dugo slavlje Božje riječi i molitve koja svoj vrhunac dosiže u euharistiji. Četiri jasno različita dijela ovoga slavlja upućuju na četiri naglaska. Služba svjetla veže se uz judeo-kršćansku praksu paljenja svjetiljke uz blagoslovnu molitvu. Unoseći svijeću, upaljenu na novome ognju, u mračnu crkvu, evocirat ćemo Kristovo uskrsnuće.

Svijeća je ognjeni stup koji je svijetlio Izraelu u njegovu prijelazu kao što pjeva vazmeni hvalospjev: “Danica koja ne zna zalaza, a to je Krist uskrsli, povratnik od mrtvih, koji svijetli svakom čovjeku…“. Uskrsnu svijeću ćemo blagosloviti i ukrasiti. Na njoj je označen križ, tekuća godina, slova alfa i omega, kao znakovi početka i završetka, te kuglice s tamjanom koje simboliziraju Kristove rane. U potpuno mračnu crkvu unijet ćemo simbol Krista-svjetla, čiji smo dionici i mi vjernici koji ćemo zapaliti svoje svijeće.

Najdojmiljiviji je Hvalospjev uskrsnoj svijeći ili “Exultet”. Vrlo lijepo i prikladno ga je navijestio g. Goran Bunčić.


Nakon otpjevanog Hvalospjeva u sabranosti smo slušali Božju Riječ koja su nam navijestili naši čitači. Čitaju se odlomci iz Staroga zavjeta u kojima se otkriva poruka spasenja što ju je Bog imao u svome naumu od početka. Svi događaji Staroga zavjeta vode nas prema punini vremena – Kristu koji je Gospodar vjekova, alfa i omega, početak i kraj.

Nakon pročitanih čitanja iz i otpjevanih Psalama zapjevali smo “Slava Bogu na visini”. Za vrijeme pjevanja zazvonit će sva zvona koja nisu zvonila od Velikog četvrtka te su svečano zasvirale orgulje. Poslužitelji oltara su za vrijeme Slave o uskrsnu svijeću upalili svijeće na oltaru. Potom je uslijedilo čitanje iz poslanice Rimljanima, te pjevanje psalma 118 sa uskrsnim usklikom “aleluja” koji je tijekom korizme bio dokinut.

Od srca hvala svim pjevačima koji su svih ovih dana dali nezamjenjiv pečat našim slavljima. Posebno hvala našim solistima: Ivanki, Andrini, Goranu, Robertu, Tobiasu i Ivici.

Obredi su završeni sa uskrsnim blagoslovom jela.