Tijelovska procesija

U četvrtak nakon nedjelje Presvetog Trojstva katolička Crkva slavi svetkovinu Tijelova. I ove godine u našoj je župi tijelovska procesija s Presvetim prošla kroz park novomarofske bolnice.

Nakon mise u 9 sati, brojni su se župljani, zajedno s predvoditeljima procesije p. Martinom i p. Anđelkom, uputili prema bolničkom parku. Presveti Sakrament prošao je, praćen molitvenim zazivima, prošnjama i pričesnim pjesmama, pokraj svih bolničkih odjela, a na svakoj od četiri male postaje procesiju su dočekali poneki bolesnici i medicinsko osoblje.

Odlomcima iz Božje riječi te zazivima “Po pregorkoj muci svojoj, smiluj se nama i cijelome svijetu” i “Isuse Kriste, sine Božji, smiluj se meni grešniku” župljani su Bogu prikazali sve patnje, nemoći i grijehe koji ih svakodnevno pritišću, a posebno muke onih koji su u novomarofskoj bolnici suobličeni Kristovoj muci na križu.

Tijelovo (Corpus Christi) je svetkovina trajnog i živog prisustva Tijela i Krvi Kristove u njegovoj Crkvi, a uspomena je na ustanovljenje Euharistije. Crkva ovaj blagdan slavi još od 13. stoljeća,  kada je sv. Julijana, belgijska redovnica, u viziji vidjela puni mjesec i na njemu mrlju. Puni mjesec kasnije je shvatila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana u čast Presvetog Sakramenta. Papa Ivan XXII. uveo je potom slavlje Tijelova u liturgijski ciklus rimokatoličke Crkve.