Proslava Dana Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca

Braća Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca i ove su se godine, na dan svoga nebeskog zaštitnika sv. Jeronima, okupila zajedno i proslavila Dan provincije. Budući da se svake godine proslava održava u jednom od samostana Provincije, za ovogodišnju proslavu odabran je samostan sv. Antuna Padovanskog u Novom Marofu.

Na početku proslave sve okupljene pozdravio je fra Josip Blažević, provincijalni ministar. Ukratko je prikazao najznačajnije događaje koji su obilježili proteklu godinu od prošlog Dana provincije. Istaknuo je dva važna događaja: Izvanredni provincijski kapitul i završetak Kolbeove godine.

img_0526

Osim što je Dan provincije prilika za međusobni bratski susret, on je i prilika za izmjenjivanje iskustva u pastoralnom i apostolatskom djelovanju u Domovini i inozemstvu. O svojem misijskom iskustvu govorio je fra Stjepan Brčina, koji se vratio iz Bolivije, gdje je sudjelovao u projektu Reda franjevaca konventualaca zajedno s drugom braćom Reda. Kraćom multimedijalnom prezentacijom i izrečenim osobnim iskustvom dočarao je ljepote i teškoće misijskog poziva, ali i velike potrebe što ih Crkva i Red imaju u Boliviji. Iako se tamošnji kršćani susreću s materijalnom bijedom prisutno je bogatstvo duha življene vjere.

U drugom dijelu održano je predstavljanje nedavno izišle knjige o. Celestina Tomića “Moj Dnevnik”. Knjiga je izišla o desetoj obljetnici smrti ovog velikog hrvatskog biblijskog teologa, a otkriva svu dubinu duha i vjere mladog redovnika za vrijeme njegova rimskog studija četrdesetih godina prošloga stoljeća. Knjigu je predstavio njen priređivač fra Ljudevit Maračić. Istaknuo je da u dnevniku možemo upoznati jednog drugog o. Celestina, ne toliko profesora i odgojitelja, kakvog su ga mnoge generacije poznale, nego čovjeka duboke vjere i redovnika intenzivnog duhovnog života.

Uslijedilo je slavlje svete mise na kojoj su dvojica braće: fra Martin Jaković, vikar Provincije i župnik župe sv. Antuna Padovanskog u Zagrebu i fra Pero Kelava, član viškog samostana sv. Jere proslavili 25. obljetnicu svoga svećeničkog ređenja. Prigodne riječi dvojici svečara uputio je fra Josip Blažević, provincijalni ministar. U svojoj propovijedi zahvalio im je na svemu što su do sada učinili za Provinciju, Crkvu i narod Božji, te im zaželio još mnogo godina radosnog svećeničkog služenja. Na kraju svete mise svoje čestitke u ime Slovenske provincije sv. Jožefa uputio je fra Milan Kos, provincijalni ministar slovenske provincije.

Proslava Dana provincije završila je bratskim druženjem u restoranu i vinariji Bolfan smještenima na pitomim zagorskim brežuljcima povrh Hraščine.