Pismo župljanima na Božić 2020.

Dragi župljani,

kao vjernici svake se godine radujemo Božiću i božićnim danima. To su dani okupljanja obitelji i zajednica vjernika u crkvi, dani zajedničkih slavlja i susreta, dani ohrabrenja i nade. Ovogodišnju svetkovinu Božića zasigurno ćemo doživjeti drugačije, budući da ni nakon deset mjeseci nismo pobijedili u borbi s opakom bolešću koja je u mnogočemu promijenila naše živote. U vremenu u kojem smo svakodnevno bombardirani zabranama, lošim vijestima, velikim brojem zaraženih i mrtvih, vjernik se s razlogom smije pitati je li moguće ove godine doživjeti Božić i može li se vjerničko srce u ovim promijenjenim okolnostima radovati kao proteklih godina?

Lijep odgovor na ova pitanja daje nam sv. Petar u svojoj prvoj poslanici govoreći: „Radujte se, makar se sada možda treba malo i žalostiti zbog različitih kušnja: da prokušanost vaše vjere – dragocjenija od propadljivog zlata, koje se ipak u vatri kuša – stekne hvalu, slavu i čast o objavljenju Isusa Krista“. Vjernička radost, naime, ne proizlazi iz nekog životnog trenutka i trenutnog doživljaja stvarnosti, nego proizlazi iz čvrste vjere i iz iskrenog susreta s Isusom. Zato proslava Božića, kojeg ćemo ove godine proslaviti u tišini, s manje buke i spektakla može biti dobra prilika da učvrstimo našu vjeru i nađemo Isusa u svojem životu te da na to traženje potaknemo naše bližnje, kako bi, bez obzira na sve, u radosti proživjeli sljedeću godinu. 

Na vjeru i radost u Bogu poticali smo vas svake godine mi svećenici prilikom božićnog pohoda i blagoslova obitelji. Ove godine, nažalost, blagoslova neće biti. Naime, prema naputku o. Biskupa, u cijeloj Varaždinskoj biskupiji blagoslov obitelji odgađa se do daljnjega. Ako će biti moguće, obitelji ćemo posjetiti u korizmeno vrijeme, ali to ovisi o razvoju događaja u budućnosti. Do tada se preporučamo u vaše molitve i zahvaljujemo na svim vašim darovima koje koristimo za održavanje i uređenje naše crkve, samostana i za dostojan život nas koji u samostanu živimo. Pozivam vas na daljnju suradnju, pomoć i potporu. Naravno, prema mogućnostima i dragovoljno. A Bog, darovatelj svakog dobra, neka vam obilno uzvrati i neka bude sa svima vama!

U ime cijele samostanske zajednice želim vam radostan Božić i blagoslovljenu novu 2021. godinu!

Vaš župnik,                  

                                                                             fra Nikola Šantek