Komemoracija na Kipišću

Dana 30. svibnja 2015. godine kod spomen-obilježja na Kipišću (Možđenec) delegacija Grada Novog Marofa predvođena gradonačelnikom Sinišom Jenkačem, njegovim zamjenicima i predsjednikom Gradskog vijeća te članovima „Hrvatskih domobrana“ – Ogranka Novi Marof položili su vijenac i zapalili svijeće u znak sjećanja na sve poginule. Okupljenim mještanima prigodnim riječima obratio se g. Zdravko Maltar, predsjednik Udruge „Hrvatski domobran“ Novi Marof te gradonačelnik Siniša Jenkač.

Kipisce-150530-0028

Nakon njihovog obraćanja, započeli smo svetu misu koju je predvodio prof.dr. Ivan Karlić, uz koncelebraciju svećenika, župnika iz Gornje Rijeke i Visokog. Na svetoj misi je pjevao dio zbora iz naše crkve Hrvatskih mučenika iz Možđenca.

Kipisce-150530-0013

Ovo lijepo spomen obilježje, rad arhitekta ing. Zlatka Meštrića, podsjeća na stotine nevinih ljudi, žena i djece, žrtava komunističkog poslijeratnog terora, koji su poubijani i bačeni u jame po okolnim šumama. S područja sadašnjih župa; Novog Marofa, Mađareva, Ljubeščice, Visokog, Gornje Rijeke, Brezničkog Huma, Remetinca, pretpostavlja se da je iza rata pobijeno oko 700 ljudi, bez ikakvih sudskih procesa i bez ikakve opisane a kamoli dokazane krivice. Pobijeni su jednostavno jer su bili Hrvati i katolici, pa su valjda zaslužili da ih se bar jedanput godišnje sjetimo i učinimo dostojan spomen i uputimo Bogu molitvu.

Vjerujem da su svi nazočni (njih oko 150) bili sretni da su mogli nazočiti prvom slavlju svete mise na ovom mjestu, te da su bili oduševljeni homilijom našega fra Ivana.