Hodočašće u Mariju Bistricu

Ovog vikenda održano je već tradicionalno zavjetno hodočašće varaždinske biskupije na Mariju Bistricu. Hodočašću su se priključili i naši župljani u velikom broju i na različite načine.

IMG_9454

U subotu, 4. srpnja, ranom zorom, četrdesetak pješaka i deset biciklista otisnulo se na 36km dug put prema Mariji Bistrici. Ispratio ih je p. Vitomir blagoslovom i s. Kata pozdravima s prozora. Naši su mladi biciklisti i biciklistice, u jednakom omjeru, paralelno s pješacima krenuli na dugačak put prema Mariji Bistrici.

IMG_9458

Bez većih incidenata i uz dva poduža stajanja za prve komade pohanog piceka, nešto poslije 8h, svi na broju, stigli su na Bistricu. Budući da je svečana sv. Misa bila tek u 11h, konzumacija pohane piletine uslijedila je odmah nakon jutarnje kavice na glavnom gradskom trgu. Naravno, u duhu naše vjere, zbog petog smrtnog grijeha isto je to valjalo odmah dobro ispovjediti kako bi nakon križnog puta svi zajedno, čisti i obnovljeni, mogli pratiti sv. Misu u crkvi na otvorenome posvećenoj bl. Alojziju Stepincu. Propovijed je uistinu bila prigodna. Njezina su tematika bili mladi koji zbog trenutne ekonomske i socijalne krize često izgube pravi put, te kako su ljudi, mladi i stari, uvijek tražili i dobivali pomoć od Majke Božje Bistričke. Nakon sv. Mise slijedilo je još malo odmora jer se živa u termometru odlučila popesti dobrano iznad 30 celzijevih stupnjeva. I tako nakon tridesetminutnog odmora u sjeni drveća oko „kalvarije“ bilo je napokon vrijeme da se krene kući.

IMG_9531

Naoružani zalihama nove hladne vode, ali sa znatno reduciranim zalihama hrane uputili smo se preko Vinskog vrha natrag u pravcu Varaždinske županije i našeg malog Marofa. I baš smo na strminama Vinskog vrha sreli veeeliku kolonu hodočasnika pješaka iz Varaždina koji su uz krunicu, polako, ali sigurno stizali na Mariju Bistricu. Naposljetku smo se svi sretno vratili natrag: iscrpljeni, izmoreni, s bolovima u nogama i drugim dijelovima tijela, ali inspirirani, prožeti nekim drugačijim duhom i obnovljeni na poseban način koji vam samo takvo iskustvo može pružiti.

IMG_9527

Drugog je jutra, u nedjelju, 5. srpnja, skupina od 56 hodočasnika također krenula u Mariju Bistricu, međutim puno modernijim prijevoznim sredstvom – autobusom. U pratnji s. Ane, koja se brinula da sve prođe u redu, kako u organizacijskom tako i u onom puno važnijem, duhovnom smislu, hodočasnici su proveli prekrasan dan. Odmah po dolasku zajedno su uživali u pobožnosti križnog puta, a nakon toga i sv. Mise koju je vodio biskup Josip Mrzljak također u crkvi na otvorenom. U popodnevnim satima naši su se hodočasnici vratili u Novi Marof.