Hodočašće Majci Božjoj u Lobor

I ove godine je bio popriličan odaziv štovatelja naše Nebeske Majke, koji su odlučili poduzeti ovo kratko ali drago hodočašće. 65 duša, većinom župljana župe sv. Antuna, nekoliko je bilo iz mađareva, poneki iz Remetinca i Oštrica ili Ključa, pošli su za Gospin rođendan u najstarije svetište sjeverne Hrvatske u Lobor. Približavajući se toj kolijevci kršćanstva ovog dijela Domovine, po našem običaju krenuli smo od kapelice sv. Antuna, uspinjati se šumskom stazom moleći križni put.

Gore, u prostoru svetišta je bilo vremena i za osobnu pobožnost i za zajedničku krunicu i za ispovijed, pa i za okrjepu tijela je bilo ponude. Pobožno smo sudjelovali na svetoj misi koju je predslavio dr. Tomislav Markić, ravnatelj dušobrišništva za hrvate u inozemstvu.

Nakon mise imali smo vremena za malu okrjepu a zatim smo se trebali opet ponovo spustiti u nizinu, budući da autobus nije mogao uzaći uskom cestom do svetišta. Tako su neki na žalost morali podnijeti i malu tjelesnu žrtvu koja nije bila planirana ali su je opet hodočasnici s ljubavlju prihvatili.

U povratku doma, svratili smo i pomolili se u prekrasnoj crkvi Majke Božje Snježne u Belcu. Taj najljepši barok sjeverne Hrvatske nas je doista oduševio i još upotpunio naš lijep i sadržajan dan.