Duhovne vježbe Frame i OFS-a Novi Marof

Duhovni centar Varaždinske biskupije u Veternici mjesto je koje su framaši iz Novog Marofa i članovi mjesnog OFS-a od 14. do 16. ožujka odabrali za svoje zajedničke duhovne vježbe. Sam duhovni centar je odlično mjesto za one koji se žele na nekoliko dana „isključiti“ od svijeta, od užurbanosti koju nam nosi svakodnevica. Većina framaša već se uvjerila u to budući da je upravo Veternica već nekoliko godina mjesto održavanja naših duhovnih vježbi.

IMG_2649

Iako s istim ciljem kao i sve dosadašnje, moram priznati da su ove duhovne vježbe bile drugačije. Odabir teme tu svakako ima važnu ulogu. Za vrijeme posljednjih nekoliko framaških susreta svi smo se složili s tim da vrlo često padamo na ispitu koji je jedan od najvažnijih i najspasonosnijih u našim životima, a vezan je uz molitvu. Možda izgleda kao da se podrazumijeva da framaši mole bez teškoća i da često čitaju Bibliju, ali stvarnost nije takva. Iz tog smo razloga svoje radionice usmjerili na važnost molitve, razmatranje o pitanjima koja se tiču naše osobne molitve i molitvenih navika, pitanje kako moliti, ulogu koju Biblija ima u našoj molitvi, kako čitanje Biblije pretvarati u molitvu i kako ustrajati unatoč teškoćama i napastima koje se javljaju za vrijeme molitve. Uz nemalu pomoć našeg duhovnog asistenta, međusobna iskustva i vlastita razmatranja, obradili smo ovu temu i pokušali odgovoriti na sva važna pitanja. Također, moram naglasiti da je ono što ove duhovne vježbe čini drugačijima i posebnima to što su nam se pridružila naša nešto starija braća, pripadnici OFS-a. Prvi put smo organizirali zajedničke duhovne vježbe i svima nam je drago zbog toga zato što smo učinili veliki korak u povezivanju ovih dviju zajednica koje su zapravo vrlo slične u svojoj naravi. U našem bratstvu Frame već imamo dva člana koja su ujedno i članovi OFS-a. Možda je za neka bratstva to uobičajeno, ali mi smo tek počeli ostvarivati te važne korake pa je za nas to posebno važno.

Zajedničko slavljenje svete Euharistije, cjelonoćno klanjanje pred Presvetim, molitve, radionice, razgovori, razmjena iskustava – sve nas je to, kao pravu franjevačku obitelj, zbližilo u Isusu Kristu. To nam je svakako poticaj da se i u budućnosti trudimo organizirati što više zajedničkih aktivnosti.

 Jelena Degač