Cvjetnica – Nedjelja muke Gospodnje

Draga braćo i sestre,

još je jedan tjedan prošao u korizmenom ozračju, ozračju pokore i milosrđa. Današnja nedjelja Muke Gospodnje, nazvana Cvjetnica, svečano nam otvara Veliki tjedan. Slavimo uspomenu Isusovog svečanog ulaska u Jeruzalem, a kao suprotnost te svečanosti slušamo opis njegove slavne muke. Najbolji komentar za opis Isusove muke je šutnja u kojoj razmatramo tajnu Boga koji je nastojeći izraziti svoju duboku ljubav prema čovjeku izabrao put trpljenja i boli. Budući da ovih dana imamo više vremena nego inače, potrudimo se svaki dan nekoliko minuta razmišljati o Isusovom križu i njegovoj ljubavi prema nama. Pitajmo se: Do koje točke slijedim Isusa? Ne slijedim li Isusa samo do trenutka koji mi odgovara? Do koje sam točke spreman žrtvovati se za svoje bližnje, za svakog čovjeka?

Kao župnik preporučam vam da ovih dana, pratite prijenose liturgijskih slavlja iz varaždinske katedrale na Varaždinskoj televiziji i to po sljedećem rasporedu:

Cvjetnica, nedjelja Muke Gospodnje u 9:00

Veliki četvrtak, Misa Večere Gospodnje u 19:00

Veliki petak, Služba Muke Gospodnje u 15:00

Velika subota, Uskrsno bdjenje u 22:00

Uskrs u 9:00

Prema preporuci Varaždinske biskupije budući da svećenici ne mogu blagosloviti jelo za Uskrs na uobičajeni način u crkvi, svećenici će, na Uskrs nakon Euharistije u crkvi, moliti blagoslov za sve. Preporuka je da se blagoslov obavi u obitelji kao „kućnoj crkvi“ na način da roditelji (otac ili majka) nakon zajedničke molitve Očenaš, zazovu Božji blagoslov na ovaj način:


Predmolitelj:
U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.

Svi se prekriže i odgovore:

Amen.

Predmolitelj:
Uskrs je blagdan obnove čovjeka i svijeta. Kristovom smrću i uskrsnućem otkupljen je čovjek i cijeli svemir. Zato nam odsada valja živjeti novim životom. Neka nas svaki obrok podsjeća i poziva na gozbu tijela i krvi Kristove, na ljubav koju je Isus pokazao na posljednjoj večeri i na lomljenje kruha u kojem su učenici prepoznali uskrsloga Gospodina, da u blagovanju blagoslovljene hrane, u zajedništvu svoga obiteljskog stola budemo trajno povezani s uskrslim Gospodinom i živimo kao novi ljudi.

Oče naš…


Predmolitelj:
Svemogući Bože Ti si htio da učenici u Emausu prepoznaju Krista uskrsloga u lomljenju kruha. Blagoslovi + ovaj kruh, meso, jaja… da i mi koji ovo budemo blagovali danas i svakog dana našega života s vjerom susrećemo tvoga uskrslog Sina, od njega primamo kruh života te po njemu i sami dostignemo slavu uskrsnuća.
Koji živi i kraljuje u vijeke vjekova. Amen.

Svi se prekriže govoreći: U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.