5. Korizmena nedjelja

Dragi župljani,

prošao je prvi tjedan slavljenja svetih misa u crkvi bez mogućnosti sudjelovanja vjernika. Tužni su to dani za nas, a vjerujem i za sve vas koji osjećate želju i potrebu za duhovnom hranom – živim Bogom prisutnim u svetoj Euharistiji.

Protekli tjedan obilježio je jedan tužni događaj u životu naše župe, a to je sprovod gđe Marije Janušić, rođ. Bujanec, svima nam drage pjevačice župnog zbora. Svojim glasom uljepšavala je i obogaćivala misna slavlja u našoj župi i bila primjer ustrajnosti u pohađanju misnih slavlja, strpljivosti i blagosti. Neka joj milosrdni Bog nagradi svako dobro djelo koje je učinila za župu, a vama preporučam da molite za njenu dušu.

U petak je papa Franjo predvodio molitvu i blagoslov „Urbi et orbi“ – Gradu i svijetu. Naglasio je da ovih dana „Gospodin pred nas stavlja izazov i poziva nas da na njega odgovorimo. Usred naše oluje poziva nas da se probudimo i pokažemo djelatnu solidarnost i nadu koji mogu dati postojanost, podršku i smisao ovim satima kada se čini da se sve ruši i propada. Usred izolacije u kojoj nam silno nedostaju drage osobe i susreti, u kojoj doživljavamo nedostatak mnogih stvari, još jednom slušamo navještaj koji nas spašava: Isus je uskrsnuo i živi uz nas. Gospodin nas sa svoga križa potiče da pronađemo život koji nas očekuje, da pogledamo prema onima koji nas traže, da osnažimo, prepoznamo i potaknemo milost koja prebiva u nama“.

Čitanja današnje nedjelje dodatno nas žele ohrabriti jer nam stavljaju na razmišljanje evanđelje o smrti i uskrišenju Lazara  (Iv 11, 1-45) koje je nagovještaj konačne pobjede nad smrću i uskrsnuća Isusa Krista. Preporučam da ga pročitate u svojim obiteljima i u svojim osobnim molitvama i da o njemu razmislite. Ohrabrite se njime u ovo teško vrijeme i ne bojte se jer smrt i patnja nemaju posljednju riječ, nego Isus, njegovo uskrsnuće i život vječni.

Pozdravljam vas u nadi da ćemo uskoro moći zajedno slaviti sveta otajstva i radovati se Isusovoj uskrsnoj pobjedi!

fra Nikola, župnik