15. križni put mladih

Već tradicionalno, vikend uoči 5. korizmene nedjelje, održan je 15. po redu križni put mladih Varaždinske biskupije u organizaciji biskupijskog Ureda za pastoral mladih pod geslom „Silom Slave Njegove“ (Kol 1, 11).

krizni-put-mladih-2015-0046

Iz naše župe sudjelovala je grupa od desetak mladih, koji su u subotu u šest sati  krenuli do Ivanca, gdje je bilo priređeno okupljanje svih sudionika pred župnom crkvom sv. Marije Magdalene. Zajedno s više od 800 mladih iz svih dijelova biskupije, kojima se ove godine po prvi puta pridružila i grupa mladih iz Bjelovarsko-križevačke biskupije, krenuli smo na pobožnost križnog puta župama Gornjovaraždinskog i Donjovaraždinskog dekanata. Unatoč povremenom vjetru, blatnim i mokrim stazama, teškim torbama, te raznim drugim teškoćama s kojima smo se susretali, imali smo prilike uživati u divnom danu i ljepotama krajolika kroz koje smo prolazili, pri čemu dobrog raspoloženja, vedrog duha i ustrajnosti nije nedostajalo, te smo uz obilje pjesme, molitve, smijeha i zajedništva, hrabro koračali naprijed. Zasigurno jedan od najljepših trenutaka toga dana bilo je zajedničko okupljanje na livadi uz dvorac Maruševec, gdje smo zajedničkom pjesmom slavili Isusa te pjesmom „Jalta, Jalta“ izrazili nadu u sretniju i ljepšu budućnosti. U večernjim satima, nakon gotovo 30 kilometara puta, naizmjenice noseći drveni križ, u što su se uključili i mladi naše župe, stigli smo u Vidovec,  gdje je u župnoj crkvi sv. Vida predstojnik Ureda za mlade vlč. Tihomir Kosec predvodio svetu misu, u kojoj nas je ohrabrio na prihvaćanje svakodnevnih križeva, ističući Evanđelje i ustrajnost u molitvi, kao temelj za prevladavanje svih teškoća.  Prikazan je i kratki dokumentarni film s najznačajnijim događajima i osobama koje su zaslužne da se ova pobožnost, sa sve većim brojem sudionika, organizira 15. godinu za redom. U tamošnjoj Osnovnoj školi priređena je okrepa za sve sudionike koji su prenoćili u prostoru škole.

krizni_put01

Jutro smo ponovno započeli molitvom, pjesmom i plesom, slaveći Gospodina. Put je nastavljen župama Petrijanec i Sračinec. Najupečatljiviji trenutak drugog dana bio je hod do 10 postaje, tzv. „postaja šutnje“ u kojoj su mladi u tišini molili i razmišljali o svom odnosu s  Bogom i bližnjima, promišljajući o svom životu i životnim postajama. Veliku zahvalnost svakako valja izraziti vrijednim domaćinima župa kroz koje je križni put prolazio, koji su nas lijepo dočekali i pripremili nam obilje raznih delicija. U večernjim satima povorka s mladima nakon višesatnog hoda stigla je u Varaždin. Ovogodišnji jubilarni 15. križni put završio je svečanom svetom misom u varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, koju je u nezaboravnoj i jedinstvenoj atmosferi predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak u zajedništvu s drugim svećenicima, a svojim pjevanjem euharistiju je uzveličao Zbor mladih Varaždinske biskupije. Umor, žuljevi, mokre i blatne cipele, nisu bili prepreka za radosno slavljenje i zahvaljivanje Gospodinu na dva prekrasna i nezaboravna dana, koja su nam pomogla da mu se na najbolji mogući način približimo i još dublje spoznamo veličinu Njegove žrtve za nas. S nestrpljenjem iščekujemo sljedeću godinu i novi križni put, koji će prolaziti župama Međimurja.

Ivana Grokša